Чому 2019 рік буде важким випробуванням для Ріккардо та Зарко

Чому 2019 рік буде важким випробуванням для Ріккардо та Зарко

24.03.19 16:18

Минулого року Даніель Ріккардо та Жоанн Зарко вирішили ризикнути - обидва відмовились від топ-команди заради провідної ролі у довгостроковому проекті. Їхній вибір може відкупитись, але у 2019 році на успіх їм розраховувати не варто.

Уявіть наступну ситуацію: ви професійний спортсмен, пілот автоспорту, якому біля 30 років – вік перехрестя кар'єри. Ви заробили собі ім’я, боролись із найкращими пілотами, стали справжньою зіркою, але так і не змогли наблизитись до омріяного титулу чемпіона.

Ваша чинна угода закінчується, і ви отримуєте кілька цікавих пропозицій. Вами зацікавлені топ-команди, на місця в яких не настільки велика конкуренція. Але, якщо ви погодитесь, існує шанс, що ви надовго станете другим гравцем поруч із фаворитом команди. Отже, якщо обладнання, яке вам нададуть, дозволить боротися за титул, ваш товариш по команді матиме таке ж саме. Але він, скоріш за все, користуватиметься щонайменше певними привілеями.

Ви вважаєте, що вам цього недостатньо, тому відмовляєтесь від напевно конкурентного мотоцикла та підписуєте дворічну угоду з нещодавно створеною командою виробника, яка знаходиться на підйомі, користується значним бюджетом своєї материнської компанії та робить вас провідним пілотом свого проекту.

Оскільки проект довгостроковий, ви знаєте, що техніка не буде такою ж конкурентною, як та, до якої ви звикли. І це добре, тому що для вашого дебюту різниця мала велике значення. Ви загрузли у середняках, а хлопець, з яким ви не хочете бути товаришами по команді, посміхається з подіуму. До того ваш теперішній товариш по команді - недооцінений протягом своєї кар’єри пілот середини пелотону - явно хоче посісти ваше місце й стати провідним у команді, до того перевершив вас у першому бойовому випробуванні.

Даніель Ріккардо, Renault F1 Team R.S.19, з пошкодженим на старті гонки переднім антикрилом

Фото: Jerry Andre / Sutton Images

Якщо говорити про зовсім загальне, у такому складному становищу опинився новий пілот Renault Даніель Ріккардо під час минулого вікенду Гран Прі Австралії. Але все це так само стосується того, що відбувалося з Жоанном Зарко, котрий змагався на мотоциклі тижнем раніше під час першої гонки MotoGP за KTM у Катарі.

Дійсно, можна знайти схожість між поточними ситуаціями обох пілотів, але було б неслушним не вказати, як по-різному тривали кар’єри у Ріккардо й Зарко перед тим, як вони підписали свої поточні угоди.

Австралієць досяг значно більшого у порівнянні з французом. Ріккардо виграв сім Гран Прі у Ф1 зі свого дебюту у 2011 році, тоді як Зарко змагається у MotoGP лише третій сезон та досі не виграв жодної гонки. Проте їхній вік, безумовно, порівнянний - Ріккардо виповниться 30 років у липні, тоді як Зарко пізніше того ж місяця 29.

Ситуація напередодні прийняття рішення змінити команду в обох була різною. Ріккардо мав обирати: ризикнути та піти на авантюру або залишитись у своїй команді, напевно, вже до кінця своєї кар’єри, у звичному оточенні Red Bull, команди, яка була б дуже щаслива утримати його. Водночас Зарко мав шукати іншу команду, бо його тодішня командна Tech 3, як приватний колектив, навряд чи надасть будь-коли реальний шанс боротись за титул.

Рішення Ріккардо стало справжнім шоком у Ф1, тоді як у MotoGP не було секретом, що KTM домовляється з Зарко з моменту, коли француз отримав пропозицію угоди на 2019-20 роки ще задовго до її підписання та оголошення.

Жоанн Зарко, Red Bull KTM Factory Racing

Фото: KTM Images

Попри це, провідні команди MotoGP виявляли помітний інтерес до Зарко, який стабільно кваліфікувався на першому ряду протягом перших двох сезонів, боровся у групі лідерів і неодноразово перевершував заводських гонщиків Yamaha на своєму сателітному старішому мотоциклі M1. Можливими для француза були місця у заводських командах Ducati та Suzuki, хоча явною головною альтернативою KTM була Honda.

Новий керівник заводської команди Honda Альберто Пуч наполегливо шукав заміну для Дані Педроси. Зарко не ухилявся публічно визнавати, що має можливість приєднатись до офіційної Honda, яку називав «подобою команди мрій».

У 2018 році між Red Bull та Renault була прірва, але контраст між Honda, котра виграє чемпіонат кожного року, починаючи з 2014-го, та KTM був набагато більший з точки зору результатів на трасі.

Зрештою, паралель виправдовує не лише той факт, що обидва пілоти прийняли схожі рішення. Вони його прийняли з дуже схожих причин – побудувати довгостроковий проект навколо себе, а не бути номер два стабільної провідної команди.

Коли вихід із Red Bull все ще здавався малоймовірним, Ріккардо зізнався, що його приваблює менш успішна команда, якій він може допомогти вийти на перші місця стартової решітки. Для нього прикладом був Льюіс Хемілтон, який «досить ризиковано натиснув курок», коли залишив тодішню команду McLaren та прийшов до Mercedes і виграв, оскільки вона перетворилась на домінуючу силу.

Ріккардо хоче досягти такого з Renault, а Зарко з KTM. Француз також має відповідний приклад  у своєму чемпіонаті – Андреа Довіціозо, який поступово допоміг перетворити Ducati в одну з найсильніших команд MotoGP.

Макс Ферстаппен та Даніель Ріккардо, Red Bull Racing

Фото: Andrew Hone / LAT Images

Цілком зрозуміло, що їхні майбутні товариші по команді також зіграли величезну роль. Рікардо був незадоволений тим, що, на його думку, Макс Ферстаппен мав преференції з боку команди, про що заходила мова у нещодавніх інтерв'ю засобам масової інформації та згадується у серіалі Netflix «Ф1: перегони заради виживання». Водночас, хоча Зарко й наполягав, що він не має ніяких причин ухилятися від партнерства з молодим п'ятиразовим чемпіоном світу Honda Марком Маркесом, було зрозумілим, що француз і його менеджер не вважають цей факт позитивним.

Додатковою складністю для Зарко була зміна мотоцикла, бо адаптація до нового байка може бути дуже, дуже важкою. Якби він вибрав Honda, йому напевно знадобилось чимало часу, щоб після спокійного, дружнього до пілота Yamaha M1 звикнути до агресивного, дещо непокірного Honda RC213V. Адаптація до KTM RC16 також проходить не зовсім гладко, бо француз досі намагається зрозуміти, як працювати з новим для себе прототипом.

Якщо бути точнішими, виявилось, що досі не може бути з ним швидким. Його товариш по команді Пол Еспаргаро впевнений, що КТМ зробив великий крок у порівнянні з 2018 роком, але чотири заводські команди та три приватні стайні досі залишаються об'єктивно швидшими. «Зараз я не можу мати пакет, щоб досягти високої продуктивності, але я це знаю, приймаю та намагаюсь працювати на повну силу», - наполягає Зарко.

Пол Еспаргаро попереду Жоанна Зарко, KTM Factory Racing

Фото: Gold and Goose / LAT Images

З пакетом, який існує зараз, Еспаргаро отримує більше. Іспанець, що змагався за KTM у 2017-18 роках, відверто визнав, що очікував, що Зарко перевершить його. Але саме Еспаргаро був найкращим гонщиком KTM і протягом передсезоння, і під час Гран Прі Катару, в якому він фінішував 12-м, а Зарко 15-м. Зарко може трохи заспокоїти 13-те місце у гонці Хорхе Лоренсо, котрий їде на Honda, що могла бути його. З іншого боку французу, якби він прийняв пропозицію HRC, безумовно, було б важко насолоджуватися тим, що Маркес був на подіумі та знову вважається одним із фаворитів на здобуття титулу.

Якщо Зарко, принаймні, здобув очко, перша гонка Ріккардо з Renault в Австралії почалась розбитим переднім антикрилом, а закінчилось сходом незабаром після цього. Як і Зарко, Ріккардо може заохотити результат П'єра Гаслі, його заміни, який не зміг виграти жодного очка, але, як і у випадку з Зарко, він не може бути надто задоволений третім місцем Ферстаппена.

Він також не отримав насолоди від похвали на адресу нового постачальника двигуна Red Bull, особливо тому, що його новий бос команди в Renault раніше припускав, що сумніви Ріккардо стосовно Honda мали значний вплив на його рішення піти.

Хоча новий Renault RS19 відмінно працював під час вікенду у Мельбурні у товариша Ріккардо по команді Ніко Хюлькенберга, який посів сьоме місце другий рік поспіль, команда, як і раніше, залишається досить далеко від подіуму. Принаймні у KTM вже є подіум завдяки блискучій та божевільній гонці Еспаргаро під зливою у Валенсії торік.

Даніель Ріккардо, Renault R.S.19, з пошкодженим переднім антикрилом

Фото: Dirk Klynsmith / Sutton Images

Єдиним заспокоєнням для Ріккардо та Зарко, котрі очікували на подібний початок, має стати сподівання на те, що далі справи мають піти краще. Обидва напевно знали, коли ставили підпис на папері, що їм доведеться терпіти короткочасний біль заради довгострокової вигоди.

Досить сильний короткочасний біль виглядає гарантованим. Для Ріккардо, Renault залишається у численній групі середняків замість боротьби за місце у топ-4. Його RS19 був лише восьмим протягом лише одного кола в Мельбурні. Хоча цей результат не можна вважати репрезентативним, загалом він підтверджує - французький виробник має жорстко боротись за перевагу у так званому «класі Б» Формули 1.

Хоча розрив із провідними командами скоротився, він досі залишається дуже очевидним, а Renault досі далеко до боротьби з Ferrari, Mercedes або Red Bull. Тим більш, що Гаслі, який замінив Ріккардо, неминуче буде сильнішим у майбутньому, ніж він був у Мельбурні.

Те саме стосується Лоренсо в Honda. У будь-якому випадку команда Зарко KTM зараз не може боротись навіть із гонщиками приватної стайні LCR Honda, а тим більше з заводськими мотоциклами.

Якщо бути цілком відвертим, існує досить висока ймовірність, що після завершення терміну першої дворічної угоди ані Renault, ані KTM не досягнуть рівня конкурентності, до якого Ріккіардо та Зарко звикли у минулому.

Жоанн Зарко, Red Bull KTM Factory Racing

Фото: Gold and Goose / LAT Images

Все може бути добре, якщо за цей час будуть створені певні фонди та досягнутий прогрес. Тоді контракти будуть продовжені, а обидва пілоти зможуть пожинати плоди власної праці. Але очевидно, що цього не можна гарантувати, особливо для Ріккардо, якому доведеться у 2021 році зіткнутись зі змінами у регламенті Ф1, який досі залишаються невизначеними.

Швидше за все, перш ніж закінчиться рік, Ріккардо та Зарко зіткнутися з досить ущипливими висловлюваннями уболівальників і суперників, а також з важкими питаннями від ЗМІ. Всі випробування будуть вартими, якщо ризикована ставка кінець-кінцем зіграє. Але ймовірність, що це станеться, залежить від багатьох «якщо».

У разі коли вони врешті-решт не наблизяться до боротьби за титул та у підсумку програють, якщо водночас із цим Honda або Red Bull-Honda досягнуть значних результатів, ці рішення сприйматимуть як помилкові.

Проте обидва пілоти певною мірою заслуговують на кредит довіри. Професійний спорт - це, перш за все, розвага та кидання кісток, а не гра, яку можна передбачити на кілька ходів уперед. Тому їхнє рішення має вважатись як прояв хоробрості та шоу-бізнесу.

Отже, хоча існує велика спокуса вгадувати й критикувати, можливо, ми маємо всі разом перестати тиснути на Ріккардо та Зарко. Незалежно від того, що буде у майбутньому, схоже, що на обох пілотів чекаю дуже важкий 2019 рік.

Але принаймні вони створили для нас велику нову сюжетну лінію, за якою дуже цікаво стежити.

Даніель Ріккардо, Renault F1 Team

Фото: Mark Sutton / Sutton Images


джерело
noteyu

Блоги F1-UA формули 1
Тільки зареєстровані користувачі можуть додавати коментарі.
Китай 19.04.24 00 23 19
Найближчі перегони
практика 1
19 квітня 01:30 - 03:00
кваліфікація спринт
19 квітня 05:30 - 06:15
СПРИНТ
20 квітня 01:00 - 01:30
кваліфікація
20 квітня 05:00
ПЕРЕГОНИ
21 квітня 05:00
найближчі гран-прі
03 - 05 травня 2024
Гран-Прі США Місцезнаходження: Майамі, довжина траси 5412 м, дистанція Гран-Прі 308.326 км

17 - 19 травня 2024
Гран-Прі Імоли Місцезнаходження: Імола, довжина траси 4959 м, дистанція Гран-Прі 307.221 км

24 - 26 травня 2024
Гран-Прі Монако Місцезнаходження: Монте-Карло , довжина траси 3340 м, дистанція Гран-Прі 260.520 км

Календар 2024
Останні новини

Стелла: Найбільше мене хвилює траса в Китаї Керівник McLaren Андреа Стелла все пояснив.

Чжоу: Нарешті в мене буде етап на рідній землі Пілот Stake Чжоу Гуанью радіє Гран Прі Китаю.

Штайнер хоче купити команду Формули-1 Колишній керівник Haas Гюнтер Штайнер хоче повернутися у Формулу-1.

Формула-1 повертається в Шанхай: розклад Гран-прі Китаю Гонка п'ятого етапу Формули-1 сезону-2024, Гран-прі Китаю, відбудеться в неділю, 21 квітня

Ред Булл визначився з напарником Ферстаппена на сезон-2025 Новий контракт отримає Серхіо Перес

Глас народу

Марко: Зараз Цунода справді розцвів
Розцвів як японська сакура навесні, вибачте))

09.04.2024 20:40helmut

Макс Ферстаппен: «Дивно підписувати в Ред Булл 42-річного Алонсо»
Якби бики підписали його, це була би найкраща новина для "новачка" Алонсо!)Я б на це подивився

09.04.2024 20:14helmut

Ферстаппен: Розумно, що Ferrari обрала Леклера, а не Сайнса
Треба йому сказати, що "сарказм - це найнижча форма дотепності" mocking

06.04.2024 16:33noteyu

Юніор Феррарі може отримати місце у Ф-1 у 2025 році
сводобний кокпіт вільний кокпіт

02.04.2024 13:07helmut

Еллісон: У Mercedes великі проблеми з шинами
За часів, коли за них ганявся Шумі, в них теж були великі проблеми з гумою - вона не прогрівалась.

01.04.2024 11:41noteyu

Крак вирішив захистити Алонсо після його штрафу в Австралії
А прізвища тих стюардів сором'язливо приховують. Було б цікаво дізнатись звідки вони.

30.03.2024 11:12noteyu

ЗМІ: Ріккардо може вилетіти з Ф-1 всього за два етапи
Не здивувався б, знаючи ред бул

27.03.2024 20:14helmut

Драма в Австралії. Сайнс виграв гонку, дубль Феррарі, проблеми Ферстаппена
Сподіваюся не остання перемога не Ред Буллів

24.03.2024 22:57helmut

Як справи?
  • noteyu:   У Японії стратеги Феррарі були на висоті!
    07.04.24 10:32
  • Дима:   З приходом Макса в РБ Ф1 стала набагато безпечніше: за кожний рух доповідають і кажуть, що небезпечна їзда. А я згадую як той же Гамільтон або вибивав, або видавлював суперників. Бувало, що не вдавалось і сам вилітав, лише в Мерсах відточив це вміння і без шкоди для себе зазвичай виходить.
    09.03.24 19:58
  • noteyu:   Хто справді налажав, так це Ніко (Галк)!
    02.03.24 19:41
  • Дима:   Сер провалив квалу, а Шарль чудить і лажає в гонці.
    02.03.24 17:26
  • noteyu:   Приєднуюсь до привітань!
    01.03.24 19:59
  • Дима:   Вітаю. Всіх з початком сезону.
    01.03.24 17:57
  • noteyu:   Бабло перемогло Andretti
    01.02.24 11:47
  • noteyu:   Сьогодні чорна річниця для шанувальників Формули 1 — десять років з трагічного відпочинку Міхаеля.
    29.12.23 12:16
  • noteyu:   Затишного Різдва та Нового року!
    24.12.23 13:48
  • noteyu:   Стартегія Феррарі стосовно Сайнса — це був повний фатал. Тупо пасивно чекали СК, а могли взути софт кіл за 7-10 і спробувати в'їхати у топ-10.
    26.11.23 20:37
  • noteyu:   Вегас рулить!
    19.11.23 10:03
  • Дима:   Макс, коли треба Пересу допомогти: НІІІІІІІІІІІІІІ!
    Макс, коли треба від штрафу врятуватись: будемо працювати разом, можемо справитись з цим.
    РБ через секунду Пересу: залишайся з ним, працюйте разом.
    Яке воно нице.
    19.11.23 09:15
  • Дима:   Леклерк.
    19.11.23 08:50
  • Дима:   Ред Буль, Троль.
    19.11.23 08:48
  • Дима:   Як цікаво іспанці вимовляють: Джо Ґанджу, Ґахлі, П'ястрі, Хуйкенберґ, Фертапен.
    Щось у мене Ф1ТВ лагає страшно, довелось іспанців дивитись.
    Гамільтон зібрав всі проблеми: Сайнс підбив, Ал завадив, Піастрі підбив.
    19.11.23 08:40
  • noteyu:   Ал показав клас! Шикарна боротьба з Пересом!
    05.11.23 21:29
  • noteyu:   Деякі пілоти в Остіні мали дивну стратегію, але всіх перевершив Ріккардо ))
    22.10.23 23:54
  • Дима:   Мерси виявились настільки швидкими, що не помістились на трасі і трохи самовипилялись.
    08.10.23 20:16
  • Дима:   Макс може не їхати на наступні ГП, щоб зекономити для рб кошти. )))
    07.10.23 21:11
  • noteyu:   Він сказав під час флеш-інтерв'ю, що йому потрібно 5 хв. аби усвідомити.
    І він виглядає поки що дійсно трішки невпевнено на публіці.
    07.10.23 17:32
  • Дима:   Піастрі настільки не очікував на поул, що навіть не зрадів.)))
    07.10.23 17:11
  • noteyu:   Шарль дуже хотів на подіум перед тіффозі ))
    03.09.23 18:02
  • Дима:   Сайнс все рівно має повільніший болід. Албон — гарно відбився, а Мерси цього сезону явно беруть приклад з червоних — знову лажають зі стратегією, хоча й квала у Гема невдала була. Леклер трохи — ледь дві фури не виніс.
    03.09.23 17:48
  • noteyu:   Одна помилка Сайнса і Ферстаппен не пробачив
    03.09.23 16:54
  • Дима:   Несподівано.
    02.09.23 18:21
  • noteyu:   Фури на куражі. Карлос видав фантастичне коло!
    02.09.23 18:07
  • noteyu:   Позаду Ферстаппена на ГП Нідерландів відбувалось багато цікавих подій та боротьби.
    27.08.23 23:47
  • noteyu:   Перес мабуть змирився з думкою, що йому на тлі Макса немає чого ловити.
    30.07.23 18:05
  • Дима:   Перес виглядав не погано на фоні вбитого Максом у трафіку софту, перехід на однакові по свіжості комплекти і Перес нічого не можу.
    30.07.23 16:38
  • Дима:   Вітаю зі святом Фернандо.
    Якби не Макс, то отримали б дуже рівну кваліфікацію.
    29.07.23 08:24
  • Дима:   З трансляції здалося інше.
    23.07.23 22:30
  • noteyu:   Гуанью таки покарали, але сміхотворно, як на мене — +5сек.
    Діма, гоночним там і не пахло, він влупив Ріккардо в зад на гальмуванні. А вже далі пішли ланцюжком страйки Альфа-Таурі та Альпін.
    23.07.23 20:39
  • Дима:   Маки, схоже яку вже гонку, не вміють у мало палива. А Мерси не прокинулись, це їх звичайні проблеми з прогрівом шин, зокрема харду, так як вчора у квалі ледь пройшли. Ще й на старті гонки стандартні їх проблеми з вузькими понтонами і перегрівом двигуна внаслідок цього.
    З Гуанью більше схоже на гоночний інцидент, там місця не особливо було.
    23.07.23 18:47
  • noteyu:   Я от тільки не розумію, чому Гуанью не покарали за зіткнення на старті.
    23.07.23 17:59
  • noteyu:   Маки та Фури під кінець просіли, а Мерси прокинулись занадто пізно, кіл за 10 до фінішу.
    23.07.23 17:57
  • Дима:   В еру Мерсів половину сезонів хоча б була боротьба між напарниками та й інші команди періодично втручались, а половину сезонів з фурами і навіть з РБ сезон. В ери РБ фактично був лише Себ, а тепер лише Макс.
    23.07.23 16:46
  • Дима:   А диво лише у кваліфікації було. РБ і Маки нереально швидкі.
    23.07.23 16:15
  • Дима:   Цікаво. Угорщина досі один з кращих треків для Гамільтона. Маки і Альфа Ромео дивують в гарну сторону, а Перес в погану.
    22.07.23 18:05
  • Дима:   Нові правила кваліфікації цікаво виглядають поки.
    22.07.23 17:35
  • noteyu:   Red Bull перемелює людей, як цеглин. Не пощастило Де Врісу.
    12.07.23 10:41

КОМАНДНИЙ ЗАЛІК

Red Bull
Red Bull
(141.0)
 3 2
Ferrari
Ferrari
(120.0)
 1 2
McLaren
McLaren
(69.0)
Mercedes
Mercedes
(34.0)
Aston Martin
RB
RB
(7.0)
Haas
Haas
(4.0)
Williams
Williams
(0.0)
Alpine
Alpine
(0.0)
Всі команди

Вартові сайту

noteyu
noteyu Чемпион
lexbog
lexbog Новичок

Активні користувачі

Дима
Дима Чемпион
noteyu
noteyu Чемпион
Aliaze
Aliaze Тестер симулятора
Kotygoroshko
Kotygoroshko Новичок
Anneta
Anneta Тест пилот
Andrey
Andrey Чемпион
Dmytro_UKR
Dmytro_UKR Новичок
Всі користувачі