Прапор Гран-прі Іспанії

Гран-прі Іспанії

Gran Premio de Espa?a Santander
Гран-прі Іспанії
Опис Параметр
Кваліфікація 16:00 08 травня 2021
Перегони 16:00 09 травня 2021
Країна Іспанія
Місто Барселона
Довжина 4655 м
Кількість кіл 66
Дистанція 307.104 км
Краще коло 1.21,670 (2008 - Кімі Райконен - Ferrari)
Дата створення 1991 рік
Перший Гран-Прі 1991 рік
Всього Гран-Прі 20
Поворотів 13
Переможець сезону Льюіс Гамілтон

У той час, як траса у Хересі була закинута та залишилась вдалині від цивілізації, не приваблюючи, таким чином, армії вболівальників, каталонський трек побудували у Монтмело - містечку, що розташоване в 20 км на північ від Барселони. Це була четверта за рахунком траса, що побудована у Барселоні або її передмістях, яка претендувала на статус столиці автоспорту в Іспанії.
Перший камінь автодрома, що отримав вподальшому назву Каталунья Монтмело, було закладено 24 лютого 1989 року. Скориставшись підмоченою інцідентом на Гран Прі Іспанії 1990 року репутацією траси Херес, коли у жахливій аварії дивом залишився в живих Мартін Доннолі, Каталонії не склало труднощів переманити Гран Прі Іспанії на трасу в Монтмело.
Будівництво велось за проектом Луїса Переса Сала на кошти Королівського Автомобільного Клубу Каталонії, Уряду Каталонії та муніципалітету Монтмело. Комплекс будувався за найпередовішими технологіями та одразу ж був включений у календар чемпионату. Крім того, вдале розташування траси дозволило командам отримати досить теплий полігон для зимових тестів.
Розробляючи проект, Сала постарався впровадити у автодромі Каталунья Монтмело найбільш вдалі ідеї відомих треків Європи. У підсумку траса вийшла не ідеальною, але дуже близькою до довершеності. Автодром було здано в експлуатацію у 1991 році, на якийсь час він став одним з майданчиків Олімпіади у Барселоні.

Будівельні роботи завершилися всього за декілька днів від того, як вантажівки Формули 1 вкотились на каталонський автодром, на той час один з найбільш сучасних. Траса одразу ж зарекомендувала себе видовищною та безпечною та довела, що нові треки не обов'язково мають бути нудними. Конфігурація траси 6 разів змінювалася, щоправда ці зміни були незначні. У 2007 році була додана нова шикана між поворотами Eurocar і New Holland (останній поворот після виходу на пряму старт / фініш). У 1995 було випрямлено шикану Nissan.
Довжина траси у Каталонії 4,627 км. Траса має велику різноманітність поворотів, а також дві прямі: коротку та довгу старт/фініш. Значну роль у Барселоні грає аеродинаміка.
Крім того, через безліч довгих швидкісних поворотів траса дуже вимоглива до техніки, а тому дуже важливо підібрати правильний баланс боліду. Також багато залежить й від тактики піт-стопів, оскільки кожні 10 кілограм палива призводять до втрати по 0,4 секунди на колі. У зв'язку з цим, підготовка боліду до перегонів та розробка гоночної стратегії часто стає причиною головного болю технічного персоналу.

Що ж стосується покриття, то асфальт тут особливо абразивний, а знос гуми - один з найвищих. Особливістю каталонської траси є також вітри, що піднімаються опівдня, які здатні буквально здути болід з траси.